.Ferula pseudalliacea Rech. f

بازدید: 6 بازدید

Ferula pseudalliacea Rech. f.

پروین صالحی شانجانی، محمدرضا پهلوانی و حسین معروفی

بانک ژن منابع طبیعی ایران، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

تاریخ انتشار تیر 1403

ویراستار علمی: محمد دادمند

رفتار انبارداری بذر

تيپ ذخیره‌سازی ارتدوکس (بذوری که قابلیت خشک‌شدن را دارند) است. پس از کاهش رطوبت نسبی بذر به میزان 15 تا 20 درصد قابل نگهداری در دمای 20- درجه سانتی‌گراد است.

 

نیازهای جوانه‌زنی

بذرهای این گونه خواب دارد. پس از استریل سطحی، بذور روی کاغذ صافی مرطوب در پتری دیش قرار گرفته و به مدت دو هفته تا دو ماه در دمای صفر تا 4 درجه سانتی‌گراد سرمادهی می‌شوند تا سبز شوند. سپس در دمای متناوب 20 درجه سانتی‌گراد (16 ساعت روشنایی) و 15 درجه سانتی‌گراد (8 ساعت تاریکی) سبز می‌گردند.

 

مورفولوژی

نوع میوه: شیزوکارپ (‌شیزوکارپ میوه خشک و متشکل از دو برچه ناشکوفای غیرفشرده یا به پهلو یا به پشت فشرده به نام مریکارپ است)

شکل میوه: مریکارپ‌ها بیضوی کشیده، هم‌ شکل، فشرده از پشت، سطح پشتی با پره‌های ظریف، پره‌های کناری بال‌دار، سطح شکمی با پره مرکزی، با کانال‌های هدایت شیرابه‌ای مشخص. سطح دارای خطوط طولی ظریف، مات، بی‌کرک، قهوه‌ای، بال‌ها و پره مرکزی سطح شکمی کرم

اندازه میوه: طول 11/01 تا 14/65 میلی‌متر، عرض 4/81 تا 6/66 میلی‌متر در نمونه بذر از سنندج، کردستان با وزن هزاردانه 30/2 گرم، که در سال 1395 توسط حسین معروفی جمع‌آوری و شناسایی شده و با شماره اکسشن 45460 در بانک ژن منابع طبیعی نگهداری می‌شود.

‌‌‌وزن هزار دانه/میوه: 18/8 تا 48 گرم

 

ویژگی‌های زیستی

فرم رویشی گیاه: علفی، چند ساله، یک بار ثمرده، کرک‌دار. ساقه ایستاده، به ارتفاع 180 تا 220 سانتی‌متر

نوع گل‌آذین، گل و مکانیسم‌های گرده‌افشانی: گل‌آذین چتر مرکب در پانیکول مرکب، گل‌ها زرد. گیاه تک پایه، دگرگشن. گرده‌افشانی توسط حشرات و باد انجام می‌شود.

دوره زمانی گلدهی: بهار و اوایل تابستان

زمان رسیدن بذر: بهار و تابستان

پراکنش بذر: توسط باد و وزن بذر

‌پراکندگی جغرافیایی: انحصاری ایران. نمونه تیپ از کوه پاریز

‌پراکندگی در ایران: غرب. بیشتر در استان‌های کردستان، کرمانشاه و لرستان

 

گیاه‌شناسی

خانواده: Apiaceae

جنس: Ferula

گونه: F. pseudalliacea

نام فارسی: کمای کوه پاریز

 

منابع و پیوندها

Black, M. and Bewley, J.D. 2000. Seed technology and its biological basis. Sheffield Academic Press, 419 pp.

Bojňanský, V. and Fargašová, A. 2007. Atlas of seeds and fruits of central and East-European flora: the Carpathian Mountains region. Springer, Dordrecht, The Netherlands, 1046 pp.

Ghahraman, A. Flore of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands with University of Tehran Publication. https://floraofiran.net/index.php.

Mozaffarian, V.A. 1998. Dictionary of Iranian plants names. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 671 pp.

Mozaffarian, V.A. 2012. A Pictorial dictionary of botany. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 1088 pp.

Mozaffarian V. 2008. Flora of Iran, Umbelliferae. Institute of Forests and Rangelands Press, Tehran, Iran, Publication No. 54, 592 pp.

Sharma, O.P. 2009. Plant taxonomy 2E. Tata McGraw-Hill Education, New Delhi, 563 pp.

دسته بندی دسته‌بندی نشده
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت