.Fibigia umbellata Boiss

بازدید: 11 بازدید

Fibigia umbellata Boiss.

معصومه ایزدپناه، آمنه غلامی و احمد حاتمی

بانک ژن منابع طبیعی ایران، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

تاریخ انتشار تیر 1403

ویراستار علمی: پروین صالحی شانجانی

رفتار انبارداری بذر

تيپ ذخیره‌سازی ارتدوکس (بذوری که قابلیت خشک‌شدن را دارند) است. پس از کاهش رطوبت نسبی بذر به میزان 15 تا 20 درصد قابل نگهداری در دمای 20- درجه سانتی گراد است.

 

نیازهای جوانه‌زنی

بذرهای این گونه خواب ندارند. پس از استریل سطحی، بذور روی کاغذ صافی مرطوب در پتری دیش قرار گرفته و به مدت دو هفته در دمای صفر تا 4 درجه سانتی‌گراد سرمادهی می‌شوند تا همزمان سبز شوند. سپس در دمای متناوب 20 (16 ساعت روشنایی) و 15 درجه سانتی‌گراد (8 ساعت تاریکی) سبز می‌گردند.

 

مورفولوژی

نوع میوه: خورجینک

شکل میوه: دایره‌ای تا واژتخم‌مرغی، نوک‌دار، کرک‌‌دار

اندازه میوه: طول 10/5 تا 15 میلی‌متر، عرض 8 تا 11 میلی‌متر

شکل بذر: بیضوی یا دایره‌ای، تخت، بدون بال یا یا با مقداری از باقیمانده بال. سطح دارای برجستگی‌های نامشخص، بی‌کرک‌، کمی براق، قهوه‌ای

اندازه بذر: طول 4/52 تا 5/71 میلی‌متر، عرض 4/41 تا 5/34 میلی‌متر در نمونه بذر از آباده، فارس، با وزن هزاردانه 6 گرم که در سال 1397 توسط احمد حاتمی جمع‌آوری و شناسایی شده و با شماره اکسشن 48866 در بانک ژن منابع طبیعی نگهداری می‌شود.

وزن هزار دانه: 6 گرم

 

ویژگی‌های زیستی

فرم رویشی گیاه: گیاه بوته‌ای، چندساله،کرک‌دار. ساقه‌ها افراشته، متعدد، به طول 20 تا 36 سانتی‌متر

نوع گل‌آذین، گل و مکانیسم‌های گرده‌افشانی: گل‌آذین دیهیم چتری شکل، گل‌ها منظم، کاسبرگ‌ها نیزه‌ای یا بیضوی، نوک کند تا نوک گرد، گلبرگ‌ها واژتخم مرغی تا قاشقی یا قلبی، زرد. گل‌ها دوجنسه و دگردگشن. گرده‌افشانی توسط حشرات و باد صورت می‌گیرد.

دوره زمانی گلدهی: اردیبهشت

زمان رسیدن بذر: مرداد

روش پراکنش بذر: توسط باد و وزن بذر

پراکندگی جغرافیایی: ایران و عراق. نمونه تیپ از ایران، کوه دنا

پراکندگی در ایران: غرب و مرکز. بیشتر در استان‌های اصفهان، یزد، بختیاری، فارس، کرمان و تهران

 

گیاه‌شناسی

خانواده: Brassicaceae

جنس: Fibigia

گونه: F. umbellata

نام فارسی:

 

منابع و پیوندها                                                                                                                                

Assadi, M. Sajedi, S. Fakhr Ranjberi, H. Mirzadeh Vaghefi, S. Moazzeni, H. Khodashenas, M. Khosravi, A. R. Hatami, A. Mehrnia, M. Kaffash, Sh. Heidarnia, N. Sheidai, M. Heidari Rikan, M. Kavousi, K. Sonboli, A. Veiskarami, Gh. And Aminian, F. 2017. Flora of Iran, Brassicaceae, No.143. Research Institute of Forests and Rangelands Press, Tehran, Iran, 954 pp.

Black, M. and Bewley, J.D. 2000. Seed technology and its biological basis. Sheffield Academic Press, 419 pp.

Bojňanský, V. and Fargašová, A. 2007. Atlas of seeds and fruits of central and East-European flora: the Carpathian Mountains region. Springer, Dordrecht, The Netherlands, 1046 pp.

Ghahraman, A. Flore of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands with University of Tehran Publication. https://floraofiran.net/index.php.

Mozaffarian, V.A. 1998. Dictionary of Iranian plants names. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 671 pp.

Mozaffarian, V.A. 2012. A Pictorial dictionary of botany. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 1088 pp.

Sharma, O.P. 2009. Plant taxonomy 2E. Tata McGraw-Hill Education, New Delhi, 563 pp.

دسته بندی دسته‌بندی نشده
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت