
Alyssum hirsutum L.
محمد علی علیزاده، معصومه رمضانی یگانه، محمدرضا پهلوانی، ولیالله مظفریان و سعیده میرزاده واقفی
بانک ژن منابع طبیعی ایران، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
تاریخ انتشار آبان 1402
ویراستار علمی: معصومه ایزدپناه و پروین صالحی شانجانی
رفتار انبار داری بذر
تيپ ذخیرهسازی ارتدوکس (بذوری که قابلیت خشکشدن را دارند) است. پس از کاهش رطوبت نسبی بذر به میزان 8-10 % قابل نگهداری در دمای 18- سانتیگراد است.
نیازهای جوانه زنی
بذرهای این گونه دارای خواب غیر عمیق هستند. پس از استریل سطحی، بذور روی کاغذ صافی مرطوب در پتری دیش قرار گرفته و به مدت دو هفته در دمای صفر تا 4 درجه سانتی گراد سرمادهی شوند تا همزمان سبز شوند. سپس در دمای 15 تا 20 درجه سانتیگراد با طول روز/ شب 8/16 ساعت سبز گردند.
مورفولوژی
نوع میوه: خورجینک
شکل میوه: دایرههای، کمی متورم، در نوک کمی فرو رفته، با دو نوع کرک ستارهای و غدهای، حاوی 4 عدد بذر
اندازه میوه: قطر 4 تا 6 میلیمتر
شکل بذر: تخممرغی، با باله نازک، برنگ قهوهای روشن
اندازه بذر: طول 1/5 تا 2/5 میلیمتر، عرض 1 تا 1/5 میلیمتر، در نمونه بذر تفت یزد با وزن هزار دانه 1/4 گرم که در سال 1385 توسط عربزاده جمعآوری شده و نمونه کاشته شده آن توسط ولیالله مظفریان و سعیده سادات میرزاده واقفی با شماره اکسشن 23372 شناسایی شده است.
وزن هزار دانه: 0/5 تا 2 گرم
ویژگیهای زیستی
فرم رویشی گیاه: علفی، یکساله، ایستاده، ارتفاع 10 تا 25 سانتیمتر، از قاعده به شدت منشعب
نوع گل آذین، گل و مکانیسمهای گردهافشانی: گلآذینها خوشهای، گلها دوجنسی، کاسبرگها تخممرغی به طول 1/5 تا 2/2 ميليمتر، عرض 0/7 تا 1/2 میلیمتر، گلبرگها قلبی کشیده، طول 2/2 تا 4 ميليمتر، عرض 0/7 تا 1ميليمتر، زرد. گیاه تک پایه، دگرگشن. گردهافشانی توسط حشرات و باد
دوره زمانی گلدهی: اواخر فروردین تا اواخر خرداد
زمان رسیدن بذر: اوایل مرداد
پراکنش بذر: عوامل طبیعی (باد، حشرات، پرندگان و حیوانات)
پراکندگی جغرافیایی: اروپا ، ترکیه، ایران و قفقاز. نمونه تیپ از قفقاز
پراکندگی در ایران: شمال، شمال غرب، غرب و جنوب، در استانهای مازندران، گیلان، آذربایجان، کردستان، کرمانشاه، تهران و البرز
گیاهشناسی
خانواده: Brassicaceae
جنس: Alyssum
گونه: A. hirsutum
نام فارسی: قدومه کرکدار
منابع و پیوندها
Assadi, M., Sajedi, S., Fakhr Ranjberi, H., Mirzadeh Vaghefi, S., Moazzeni, H., Khodashenas, M., Khosravi, A.R., Hatami, A., Mehrnia, M., Kaffash, S., Heidarnia, N., Sheidai, M., Heidari Rikan, M., Kavousi, K., Sonboli, A., Veiskarami G. and Aminian, F. 2017. Flora of Iran, No. 143: Brassicaceae. Research Institute for Forests and Rangelands Press Iran, Tehran, 956 P. (In Farsi)
Black, M. and Bewley, J.D. 2000. Seed technology and its biological basis. Sheffield Academic Press, 1-419 P.
Bojňanský, V. and Fargašová, A. 2007. Atlas of seeds and fruits of central and East-European flora: the Carpathian Mountains region. Springer, Dordrecht, The Netherlands, 1046 P.
Ghahraman, A. Flore of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands with University of Tehran Publication. https://floraofiran.net/index.php.
Mozaffarian, V.A. 2012. A Pictorial dictionary of botany. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 1088 P.
Mozaffarian, V.A. 1998. Dictionary of Iranian plants names. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 671 P.
Sharma, O.P. 2009. Plant taxonomy 2E. Tata McGraw-Hill Education, New Delhi, 563 P.