
.Alyssum turkestanicum L
محمد علی علیزاده، معصومه رمضانی یگانه، محمد رضا پهلوانی، ولیالله مظفریان و سعیده میرزاده واقفی
بانک ژن منابع طبیعی ایران، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
تاریخ انتشار آبان 1402
ویراستار علمی: معصومه ایزدپناه و پروین صالحی شانجانی
رفتار انبار داری بذر
تيپ ذخیرهسازی ارتدوکس (بذوری که قابلیت خشکشدن را دارند) است. پس از کاهش رطوبت نسبی بذر به میزان 8 تا 10 درصد قابل نگهداری در دمای 18- سانتیگراد است.
نیازهای جوانه زنی
بذرهای این گونه دارای خواب غیر عمیق هستند. پس از استریل سطحی، بذور روی کاغذ صافی مرطوب در پتری دیش قرار گرفته و به مدت دو هفته در دمای صفر تا 4 درجه سانتی گراد سرمادهی شوند تا همزمان سبز شوند. سپس در دمای 15 تا 20 درجه سانتیگراد با طول روز/شب 8/16 ساعت سبز گردند.
مورفولوژی
نوع میوه: خورجینک
شکل میوه: بیضوی، با تورم کم، نا برابر در دو طرف خورجینک، نوک کند، کرکها ستارهای فلسی، حاوی 4 عدد بذر
اندازه میوه: طول3 تا 4 میلیمتر، عرض 2 تا 3/5 میلیمتر
شکل بذر: تخممرغی، با باله متوسط، قهوهای
اندازه بذر: طول 1/2 تا 1/5 میلیمتر، عرض 1 میلیمتر در نمونه بذر بافق یزد با وزن هزار دانه 0/8 گرم که در سال 1381 توسط عربزاده جمعآوری شده و نمونه کاشته شده آن توسط ولیالله مظفریان و سعیده سادات میرزاده واقفی با شماره اکسشن 10296 شناسایی شده است.
وزن هزار دانه: 0/5 تا 1 گرم
ویژگیهای زیستی
فرم رویشی گیاه: علفی، یکساله، به ارتفاع 6 تا 12 سانتیمتر، چند ساقهای، ساقه ایستاده
نوع گل آذین، گل و مکانیسمهای گردهافشانی: گلآذین خوشهای، گلها دوجنسی، کاسبرگها نیزهای، طول 2 ميليمتر، عرض 0/7 تا 1 میلیمتر، گلبرگها قلبی کشیده، طول 2/2 تا 4 ميليمتر، عرض 0/7 تا 1 ميليمتر، زرد یا شیری. گیاه تک پایه، دگرگشن، گردهافشانی توسط باد و حشرات
دوره زمانی گلدهی: اوایل اسفند تا اواخر اردیبهشت
زمان رسیدن بذر: اوایل تابستان
پراکنش بذر: عوامل طبیعی (باد، حشرات، پرندگان و حیوانات)
پراکندگی جغرافیایی: ایران، آسیای مرکزی، افغانستان و پاکستان. نمونه تیپ از ترکستان
پراکندگی در ایران: شمال و مرکز، در استانهای مازندران، سمنان، دامغان، شاهرود و تهران
گیاهشناسی
خانواده: Brassicaceae
جنس: Alyssum
گونه: A. turkestanicum
نام فارسی: قدومه ترکستانی
منابع
Assadi, M., Sajedi, S., Fakhr Ranjberi, H., Mirzadeh Vaghefi, S., Moazzeni, H., Khodashenas, M., Khosravi, A.R., Hatami, A., Mehrnia, M., Kaffash, S., Heidarnia, N., Sheidai, M., Heidari Rikan, M., Kavousi, K., Sonboli, A., Veiskarami G. and Aminian, F. 2017. Flora of Iran, No. 143: Brassicaceae. Research Institute for Forests and Rangelands Press Iran, Tehran, 956 P. (In Farsi)
Black, M. and Bewley, J.D. 2000. Seed technology and its biological basis. Sheffield Academic Press, 1-419 P.
Bojňanský, V. and Fargašová, A. 2007. Atlas of seeds and fruits of central and East-European flora: the Carpathian Mountains region. Springer, Dordrecht, The Netherlands, 1046 P.
Ghahraman, A. Flore of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands with University of Tehran Publication. https://floraofiran.net/index.php.
Mozaffarian, V.A. 2012. A Pictorial dictionary of botany. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 1088 P.
Mozaffarian, V.A. 1998. Dictionary of Iranian plants names. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 671 P.