
Hordeum distichon L.
حمیده جوادی، پروین صالحی شانجانی، بهنام حمزهای و سید اسمعیل سیدیان
بانک ژن منابع طبیعی ایران، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
تاریخ انتشار مرداد 1401
ویراستار علمی: معصومه ایزدپناه
رفتار انبارداری بذر
تيپ ذخیرهسازی ارتدوکس (بذوری که قابلیت خشک شدن را دارند) است. پس از کاهش رطوبت نسبی بذر به میزان 15 تا 2 درصد، قابل نگهداری در دمای 20- درجه سانتیگراد است.
نیازهای جوانهزنی
بذر فاقد خواب فیزیولوژیکی و فیزیکی بوده و به راحتی قادر به جوانهزنی میباشد. پس از استریل سطحی، بذور روی کاغذ صافی مرطوب در پتریدیش قرار گرفته و به مدت پنج روز در دمای صفر تا 4 درجهسانتیگراد سرمادهی میشوند تا همزمان سبز شوند. سپس در درجه حرارت 20 درجهسانتیگراد و طول روز/شب 8/16 ساعت سبز میگردند.
مورفولوژی
نوع میوه: گندمه
شکل میوه/بذر: گندمهها به لما چسبیدهاند.
اندازه میوه/بذر: طول 8/47 تا 9/69 میلیمتر، عرض 2/73 تا 2/76 میلیمتر در نمونه بذر با وزن هزارمیوه/دانه 45 گرم که در سال 1385 توسط محرابی از کهکیلویه و بویراحمد جمعآوری شده و نمونه کاشتهشده آن توسط بهنام حمزهای با شماره اکسشن 25219 شناسایی شده است.
وزن هزار میوه/دانه: 16 تا 45 گرم
ویژگیهای زیستی
فرم رویشی گیاه: علفی یکساله، با یک یا چندین ساقه ماشورهای، به طول تا 90 سانتیمتر، خیلی شبیه به H. vulgare است ولی متفاوت در ساختمان سنبله
نوع گلآذین، گل و مکانیسمهای گردهافشانی: سنبلکها سهتایی، سنبلک مرکزی هرمافرودیت و دوتای جانبی عقیم و یا نر و بدون سیخک، سیخک سنبلک بارور تا طول 12 سانتیمتر، گلچهها بیضی یا دوکی شکل. گردهافشانی توسط باد صورت میگیرد.
دوره زمانی گلدهی: اوایل بهار
زمان رسیدن بذر: اردیبهشت تا خرداد
پراکنش بذر: توسط باد و دام
پراکندگی جغرافیایی: در سراسر جهان. بیشتر در عراق، ایران، ترکمنستان و پاکستان. نمونه تیپ ناشناخته
پراکندگی در ایران: شمال، غرب، جنوب، شرق و مرکز. بیشتر در استانهای گرگان، آذربایجان، کردستان، کرمانشاه، ، فارس، خراسان، تهران، قزوین و کرج
گیاهشناسی
خانواده: Gramineae
جنس: Hordeum
گونه: distichon
نام فارسی: جو معمولی
منابع و پیوندها
Mozaffarian, V. 2006. A Dictionary of Iranian plant names. Latin-English-Persian. Farhang Moaser Publishers, 671 pp.
Rechinger, K.H. 1970. Flora Iranica. Akademische Druck- und Verlagsanstalt Graz Publishers, No.70, P. 240.
Javadi, H. 2021. Seed: Processing and Quality tests. Agricultural Education & Extension Publishers, 175 pp.
Vít Bojnanský and Agáta Fargašová, 2007. Atlas of Seeds and Fruits of Central and East-European flora. Published by Springer, P.O. Box 17, 3300 AA Dordrecht, The Netherlands. P. 887.
Townsend, C.C., Guest, E. and Al-Rawi, A. 1968. Flora of Iraq. Gramineae, vol. 9: 244 pp. Published by the Ministry of Agriculture of the Republic of Iraq.