.Hordeum distichon L

بازدید: 64 بازدید

Hordeum distichon L.

حمیده جوادی، پروین صالحی شانجانی، بهنام حمزه‌ای و سید اسمعیل سیدیان

بانک ژن منابع طبیعی ایران، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

تاریخ انتشار مرداد 1401

ویراستار علمی: معصومه ایزدپناه

رفتار انبارداری بذر

تيپ ذخیره‌سازی ارتدوکس (بذوری که قابلیت خشک شدن را دارند) است. پس از کاهش رطوبت نسبی بذر به میزان 15 تا 2 درصد، قابل نگهداری در دمای 20- درجه سانتی‌گراد است.

 

نیازهای جوانه‌زنی

بذر فاقد خواب فیزیولوژیکی و فیزیکی بوده و به راحتی قادر به جوانه‌زنی می‌باشد. پس از استریل سطحی، بذور روی کاغذ صافی مرطوب در پتری‌دیش قرار گرفته و به مدت پنج روز در دمای صفر تا 4 درجه‌سانتی‌گراد سرمادهی می‌شوند تا همزمان سبز شوند. سپس در درجه حرارت 20 درجه‌سانتی‌گراد و طول روز/شب 8/16 ساعت سبز می‌گردند.

 

مورفولوژی

نوع میوه: گندمه

شکل میوه/بذر: گندمه‌ها به لما چسبیده‌اند.

اندازه میوه/بذر: طول 8/47 تا 9/69 میلی‌متر، عرض 2/73 تا 2/76 میلی‌متر در نمونه بذر با وزن هزارمیوه/دانه 45 گرم که در سال 1385 توسط محرابی از کهکیلویه و بویراحمد جمع‌آوری شده و نمونه کاشته‌شده آن توسط بهنام حمزه‌ای با شماره اکسشن 25219 شناسایی شده است.

وزن هزار میوه/دانه: 16 تا 45 گرم

  

ویژگی‌های زیستی

فرم رویشی گیاه: علفی یک‌ساله، با یک یا چندین ساقه ماشوره‌ای، به طول تا 90 سانتی‌متر، خیلی شبیه به H. vulgare  است ولی متفاوت در ساختمان سنبله

نوع گل‌آذین، گل و مکانیسم‌های گرده‌افشانی:  سنبلک‌ها سه‌تایی، سنبلک مرکزی هرمافرودیت و دوتای جانبی عقیم و یا نر و بدون سیخک، سیخک سنبلک بارور تا طول 12 سانتی‌متر، گلچه‌ها بیضی یا دوکی شکل. گرده‌افشانی توسط باد صورت می‌گیرد.

دوره زمانی گلدهی: اوایل بهار

 زمان رسیدن بذر: اردیبهشت تا خرداد

پراکنش بذر: توسط باد و دام

پراکندگی جغرافیایی: در سراسر جهان. بیشتر در عراق، ایران، ترکمنستان و پاکستان. نمونه تیپ ناشناخته

پراکندگی در ایران: شمال، غرب، جنوب، شرق و مرکز. بیشتر در استان‌های گرگان، آذربایجان، کردستان، کرمانشاه، ، فارس، خراسان، تهران، قزوین و کرج

 

گیاه‌شناسی

خانواده: Gramineae

جنس:  Hordeum

گونه: distichon

نام فارسی: جو معمولی

 

منابع و پیوندها

Mozaffarian, V. 2006. A Dictionary of Iranian plant names. Latin-English-Persian. Farhang Moaser Publishers, 671 pp.

Rechinger, K.H. 1970. Flora Iranica. Akademische Druck- und Verlagsanstalt Graz Publishers, No.70, P. 240.

Javadi, H. 2021. Seed: Processing and Quality tests. Agricultural Education & Extension Publishers, 175 pp.

Vít Bojnanský and Agáta Fargašová, 2007. Atlas of Seeds and Fruits of Central and East-European flora. Published by Springer, P.O. Box 17, 3300 AA Dordrecht, The Netherlands. P. 887.

Townsend, C.C., Guest, E. and Al-Rawi, A. 1968. Flora of Iraq. Gramineae, vol. 9: 244 pp. Published by the Ministry of Agriculture of the Republic of Iraq.

دسته بندی دسته‌بندی نشده
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت