.Melissa officinalis L

بازدید: 53 بازدید

Melissa officinalis L.

محمد علی علیزاده، معصومه رمضانی یگانه، محمدرضا پهلوانی و ولی‌الله مظفریان

بانک ژن منابع طبیعی ایران، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

تاریخ انتشار آبان 1402

ویراستار علمی: معصومه ایزدپناه و پروین صالحی شانجانی

رفتار انبار داری بذر

تيپ ذخیره‌سازی ارتدوکس (بذوری که قابلیت خشک‌شدن را دارند) است. پس از کاهش رطوبت نسبی بذر به میزان 8 تا 10 درصد قابل نگهداری در دمای 18- سانتی‌گراد است.

 

نیازهای جوانه زنی

بذرهای این گونه دارای خواب غیر عمیق هستند. پس از استریل سطحی، بذور روی کاغذ صافی مرطوب در پتری دیش قرار گرفته و به مدت دو هفته در دمای صفر تا 4 درجه سانتی گراد سرمادهی ‌می‌شوند تا همزمان سبز شوند. سپس در دمای 15 تا 20 درجه سانتی‌گراد با طول روز/ شب 8/16 ساعت سبز ‌می‌گردند.

 

مورفولوژی

نوع ميوه/بذر: فندقه

شکل ميوه/بذر: واژتخم‌مرغی، سطح  با تزیینات مشبک کم عمق، سیاه رنگ

اندازه ميوه/بذر: طول 1/5 تا 2 میلی‌متر، عرض 0/7 تا 0/9 میلی‌متر در نمونه بذر سربیشه، خراسان جنوبی با وزن هزار دانه (میوه) 0/9 گرم که در سال 2011 توسط آقای نخعی جمع‌آوری شده و نمونه کاشته شده آن توسط ولی‌الله مظفریان با شماره اکسشن  37472 شناسایی شده است.

وزن هزار ميوه/بذر: 0/5 تا 2/1 گرم

 

ویژگی‌های زیستی

فرم رویشی گیاه: علفی، چند ساله، ارتفاع 30 تا 135، ساقه ایستاده، از قاعده منشعب، پوشیده از کرک‌های بلند

نوع گل آذین، گل و مکانیسم‌های گرده‌افشانی: گل‌آذین چرخه‌های جدا از هم، گل‌ها دوجنسی، برنگ صورتی تا سفید. گیاه تک پایه، دگرگشن. گرده‌افشانی توسط حشرات و باد

دوره زمانی گلدهی: بهار

زمان رسیدن بذر: اواخر بهار تا اوایل تابستان

پراکنش بذر: به وسیله عوامل طبیعی (باد، حشرات، پرندگان و حیوانات)

 پراکندگی جغرافیایی: اروپا، ترکیه، ایران، قفقاز، آسیای مرکزی، عراق و پاکستان. نمونه تیپ از اروپا

پراکندگی در ایران: شمال، در استان‌های گلستان، مازندران و گیلان

 

گیاه‌شناسی

خانواده: Laminacea

جنس: Melissa

گونه: M. officinalis

نام فارسی: بادرنجبویه

 

منابع

Black, M. and Bewley, J.D. 2000. Seed technology and its biological basis. Sheffield Academic Press, 1-419 P.

Bojňanský, V. and Fargašová, A. 2007. Atlas of seeds and fruits of central and East-European flora: the Carpathian Mountains region. Springer, Dordrecht, The Netherlands, 1046 P.

Ghahraman, A. Flore of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands with University of Tehran Publication. https://floraofiran.net/index.php.

Jamzad, Z. 2012. Flora of Iran, vol. 76: Lamiaceae. Research Institute of Forests and Rangelands press, Tehran, 1066 P.

Mozaffarian, V.A. 2012. A pictorial dictionary of botany. Farhange Moaser publisher, Tehran, 1088 P.

Mozaffarian, V.A. 1998. Dictionary of Iranian plants names. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 671 P.

Sharma, O.P. 2009. Plant taxonomy 2E. Tata McGraw-Hill Education, New Delhi, 563 P.

دسته بندی دسته‌بندی نشده
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت