Alyssum turgidum Dudley

بازدید: 13 بازدید

Alyssum turgidum Dudley

معصومه ایزدپناه، آمنه غلامی، محمد محمودی و یوسف اجنی 

بانک ژن منابع طبیعی ایران، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

تاریخ انتشار تیر 1403

ویراستار علمی: پروین صالحی شانجانی

رفتار انبارداری بذر

تيپ ذخیره‌سازی ارتدوکس (بذوری که قابلیت خشک‌شدن را دارند) است. پس از کاهش رطوبت نسبی بذر به میزان 15 تا 20 درصد قابل نگهداری در دمای 20- درجه سانتی گراد است.

 

نیازهای جوانه‌زنی

بذرهای این گونه خواب ندارند. پس از استریل سطحی، بذور روی کاغذ صافی مرطوب در پتری دیش قرار گرفته و به مدت دو هفته در دمای صفر تا 4 درجه سانتی‌گراد سرمادهی می‌شوند تا همزمان سبز شوند. سپس در دمای متناوب 20 (16 ساعت روشنایی) و 15 درجه سانتی‌گراد (8 ساعت تاریکی) سبز می‌گردند.

 

مورفولوژی

نوع میوه: خورجینک

شکل میوه: کروی، غیرفشرده، نوک‌دار، کرک‌‌دار، بنفش

اندازه میوه: طول 3 تا 5/5 میلی‌متر، عرض 3 تا 5 میلی‌متر

شکل بذر: بیضوی، رأس گرد، ناف با کمی کالوس، شیار رادیکال مشخص، بدون باله. سطح بدون کرک، با برجستگی‌های نامشخص، بخش لپه‌ای قهوه‌ای با نقاط تیره، بخش رادیکالی قهوه‌ای نارنجی

اندازه بذر: طول 1/55 تا 1/78 میلی‌متر، عرض 0/84 تا 1/12 میلی‌متر در نمونه بذر از فامنین، همدان، با وزن هزاردانه 0/35 گرم که در سال 1398 توسط محمد محمودی و یوسف اجنی جمع‌آوری و شناسایی شده و با شماره اکسشن 47767 در بانک ژن منابع طبیعی نگهداری می‌شود.

وزن هزار دانه: 0/35 گرم

ویژگی‌های زیستی

فرم رویشی گیاه: چندساله، بوته‌ای، در قاعده چوبی، کرک‌دار. چند ساقه‌ای، افراشته یا خیزان، به طول 7 تا 18 سانتی‌متر، سبز یا نقره‌ای

نوع گل‌آذین، گل و مکانیسم‌های گرده‌افشانی: گل‌آذین خوشه‌ای مرکب کروی شکل، گل‌ها منظم، کاسبرگ‌‌ها تخم‌مرغی، زودافت، گلبرگ‌ها قلبی کشیده، نوک کند یا نوک فرورفته، زرد. گل‌ها دوجنسه و دگردگشن. گرده‌افشانی توسط حشرات و باد صورت می‌گیرد.

دوره زمانی گلدهی: اواخر فروردین تا اواخر اردیبهشت

زمان رسیدن بذر: تیر

روش پراکنش بذر: توسط باد و وزن بذر

پراکندگی جغرافیایی: انحصاری ایران. نمونه تیپ از تهران

پراکندگی در ایران: شمال غرب، غرب و مرکز. بیشتر در استان‌های آذربایجان، همدان و تهران

 

گیاه‌شناسی

خانواده: Brassicaceae

جنس: Alyssum

گونه: A. turgidum

نام فارسی: قدومه خرقانی، قدومه متورم

 

منابع و پیوندها

Assadi, M. Sajedi, S. Fakhr Ranjberi, H. Mirzadeh Vaghefi, S. Moazzeni, H. Khodashenas, M. Khosravi, A. R. Hatami, A. Mehrnia, M. Kaffash, Sh. Heidarnia, N. Sheidai, M. Heidari Rikan, M. Kavousi, K. Sonboli, A. Veiskarami, Gh. And Aminian, F. 2017. Flora of Iran, Brassicaceae, No.143. Research Institute of Forests and Rangelands Press, Tehran, Iran, 954 pp.

Black, M. and Bewley, J.D. 2000. Seed technology and its biological basis. Sheffield Academic Press, 419 pp.

Bojňanský, V. and Fargašová, A. 2007. Atlas of seeds and fruits of central and East-European flora: the Carpathian Mountains region. Springer, Dordrecht, The Netherlands, 1046 pp.

Ghahraman, A. Flore of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands with University of Tehran Publication. https://floraofiran.net/index.php.

Mozaffarian, V.A. 1998. Dictionary of Iranian plants names. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 671 pp.

Mozaffarian, V.A. 2012. A Pictorial dictionary of botany. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 1088 pp.

Sharma, O.P. 2009. Plant taxonomy 2E. Tata McGraw-Hill Education, New Delhi, 563 pp.

دسته بندی دسته‌بندی نشده
اشتراک گذاری
نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود به سایت