
.Alyssum stapfii L
محمد علی علیزاده، معصومه رمضانی یگانه، محمد رضا پهلوانی، ولیالله مظفریان و سعیده میرزاده واقفی
بانک ژن منابع طبیعی ایران، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
تاریخ انتشار آبان 1402
ویراستار علمی: معصومه ایزدپناه و پروین صالحی شانجانی
رفتار انبار داری بذر
تيپ ذخیرهسازی ارتدوکس (بذوری که قابلیت خشکشدن را دارند) است. پس از کاهش رطوبت نسبی بذر به میزان 8 تا 10 درصد قابل نگهداری در دمای 18- سانتیگراد است.
نیازهای جوانه زنی
بذرهای این گونه دارای خواب غیرعمیق هستند. پس از استریل سطحی، بذور روی کاغذ صافی مرطوب در پتری دیش قرار گرفته و به مدت دو هفته در دمای صفر تا 4 درجه سانتیگراد سرمادهی میشوند تا همزمان سبز شوند. سپس در دمای متناوب 15 (برای 8 ساعت تاریکی) تا 20 (برای 16 ساعت روشنایی) درجه سانتیگراد سبز میگردند.
مورفولوژی
نوع میوه: خورجینک
شکل میوه: دایرهای، با کرکهای ستارهای
اندازه میوه: طول 4 تا 6 میلیمتر و عرض 4 تا 5 میلیمتر
شکل بذر: تخممرغی، تخت، با باله نازک، سطح بذر مشبک ظریف، قهوهای روشن
اندازه بذر: طول 2 میلیمتر و عرض 1/5 تا 2 میلیمتر در نمونه بذر تفت، یزد با وزن هزار دانه 0/8 گرم که در سال 1391 توسط عربزاده جمعآوری شده و نمونه کاشته شده آن توسط ولیالله مظفریان و سعیده سادات میرزاده واقفی با شماره اکسشن 41528 شناسایی شده است.
وزن هزار دانه: 0/8 تا 1/6 گرم
ویژگیهای زیستی
فرم رویشی گیاه: علفی، یکساله، به ارتفاع 11 تا 17 سانتیمتر، چند ساقهای یا تک ساقه، ساقه ایستاده
نوع گل آذین، گل و مکانیسمهای گردهافشانی: گلآذین خوشهای، گلها دوجنسی، کاسبرگها نیزهای به طول 2 تا 3 ميليمتر، به عرض 0/7 تا 1 میلیمتر، گلبرگها به طول 2/2 تا 4/5 ميليمتر، به عرض 0/7 تا 4/5 ميليمتر، زرد. گیاه تک پایه، دگرگشن. گردهافشانی توسط حشرات و باد صورت میگیرد.
دوره زمانی گلدهی: اوایل فروردین تا اواخر خرداد
دوره زمانی رسیدن بذر: تیر
پراکنش بذر: عوامل طبیعی (باد، حشرات، پرندگان و حیوانات)
پراکندگی جغرافیایی: اروپا، ترکیه، ایران و قفقاز. نمونه تیپ از فارس، کوه بل
پراکندگی در ایران: شمال، شمال غرب، غرب، مرکز و شمال شرق، در استانهای گلستان، مازندران، آذربایجان، کردستان، فارس، خراسان، تهران و البرز
گیاهشناسی
خانواده: Brassicaceae
جنس: Alyssum
گونه: A. stapfii
نام فارسی: قدومه شیرازی
منابع و پیوندها
Assadi, M., Sajedi, S., Fakhr Ranjberi, H., Mirzadeh Vaghefi, S., Moazzeni, H., Khodashenas, M., Khosravi, A.R., Hatami, A., Mehrnia, M., Kaffash, S., Heidarnia, N., Sheidai, M., Heidari Rikan, M., Kavousi, K., Sonboli, A., Veiskarami G. and Aminian, F. 2017. Flora of Iran, No. 143: Brassicaceae. Research Institute for Forests and Rangelands Press Iran, Tehran, 956 P. (In Farsi)
Black, M. and Bewley, J.D. 2000. Seed technology and its biological basis. Sheffield Academic Press, 1-419 P.
Bojňanský, V. and Fargašová, A. 2007. Atlas of seeds and fruits of central and East-European flora: the Carpathian Mountains region. Springer, Dordrecht, The Netherlands, 1046 P.
Ghahraman, A. Flore of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands with University of Tehran Publication. https://floraofiran.net/index.php.
Mozaffarian, V.A. 2012. A Pictorial dictionary of botany. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 1088 P.
Mozaffarian, V.A. 1998. Dictionary of Iranian plants names. Farhange Moaser Publisher, Tehran, 671 P.
Sharma, O.P. 2009. Plant taxonomy 2E. Tata McGraw-Hill Education, New Delhi,