![](https://eseed.rifr-ac.ir/wp-content/uploads/2019/06/Thymus-kotschyans.jpg)
Thymus kotschyans Boiss. & Hohen.
پروین صالحی شانجانی و لیلا رسولزاده
بانک ژن منابع طبیعی ایران، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.
تاریخ انتشار مرداد 1400
ویراستاران علمی: ولی الله مظفریان و معصومه ایزدپناه
رفتار انبارداری بذر
تيپ ذخیرهسازی ارتدوکس (بذوری که قابلیت خشکشدن را دارند) است. پس از کاهش رطوبت نسبی بذر به میزان 15 تا 20 درصد قابل نگهداری در دمای 20- درجه سانتیگراد است.
نیازهای جوانه زنی
بذرهای این گونه خواب ندارند. پس از استریل سطحی، بذور روی کاغذ صافی مرطوب در پتری دیش قرار گرفته و به مدت دو هفته در دما صفر تا 4 سانتیگراد سرمادهی میشوند تا همزمان سبز شوند. سپس بذور در دمای متناوب 25 درجه سانتیگراد (16 ساعت روشنایی) و 15 درجه سانتیگراد (8 ساعت تاریکی) سبز میگردند.
مورفولوژی
میوه: فندقه
بذر: فندقچهها کروی تا تخممرغی، ناف گرد با منقار کوچک. سطح دارای بخشهای متعدد گرهگرهای، کمی درخشان، قهوهای روشن تا تیره
اندازه بذر: طول: 1/2 تا 1/4 میلیمتر، عرض: 1 تا 1/1 میلیمتر در نمونه بذر ديواندره، كردستان با وزن هزار دانه 1/1 گرم که در سال 1383 توسط هوشيدري و مرادي جمعآوری شده و نمونه کاشته شده آن توسط زیبا جمزاد با شماره اکسشن 17010 شناسایی شده است.
وزن هزار دانه: 0/1 تا 1/5 گرم
ویژگیهای زیستی
فرم رویشی گیاه: گياهي است پايا، چوبی بوتهای کوتاه قد، با ساقه گلدهنده فراوان تقریباً راست، با ساقههای گلدهنده به طول 6 تا 12 سانتیمتر.
نوع گلآذین، گل و مکانیسمهای گردهافشانی: گلآذین کپهای متراکم. گلها هرمافوردیت، زیگومورف، به رنگ سفید تا صورتی کمرنگ. گیاه تک پایه، دگرگشن با درصد ناچیزی از خودگشنی. گردهافشانی توسط حشرات صورت میگیرد.
دوره زمانی گلدهی: اواسط بهار تا اواسط تابستان
دوره زمانی رسیدن بذر: اواخر بهار تا اواسط تابستان
عامل پراکنش بذر: عامل پراکنش وزن بذر است.
پراکندگی جغرافیایی: ترکیه، ایران، عراق و قفقاز. نمونه تیپ از عراق.
پراکندگی در ایران: شمال، شمال غرب، غرب و مرکز. آذربایجان، همدان، کرمانشاه، کردستان، خراسان، سمنان و تهران
گیاهشناسی
تیره: Lamiaceae
جنس: Thymus
گونه: kotschyans
نام عمومی یا فارسی: آویشن کوهی
منابع و پیوندها
Bojňanský, V. and Fargašová, A. 2007. Atlas of seeds and fruits of central and East-European flora: the Carpathian Mountains region. Springer, Dordrecht, The Netherlands, 1046 pp
Ghahraman, A. Flore of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands with University of Tehran Publication. https://floraofiran.net/index.php
.Jamzad, Z. 2009. Thymus and Satureja species of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran. 171 pp
Morales, R. 2002. The history, botany and taxonomy of the genus Thymus, In: E. Stahl-Biskup and F. Sáez (eds.), The genus Thymus, Taylor and Francis, London and New York
.Mozaffarian, V. 2012. A Pictorial Dictionary of Botany. Farhange Moaser publisher, 1088 pp
.Mozaffarian, V.A. 1998. Dictionary of Iranian Plants Names. Moaser Publisher, Tehran Farhang, 671 pp
Nasiri, M., Seyedian, S.E., Sharifi Ashorabadi, E. 2016. Investigation of seed germination, establishment and identification of different Thymus species available in Natural Resources Gene Bank of Iran. Iranian Journal of Medical and Aromatic Plants, 32 (1): 115-126. DOI: 10.22092/ijmapr.2016.106141
.Rechinger, K.H. 1982. Flora Iranica. vol.152: Akademische druck and Varagsanstalt. Graz. 542-543
.Sharma, O.P. 2009. Plant taxonomy 2E. Tata McGraw-Hill Education, New Delhi, 563 pp
Tscheulin, T. and T. Petanidou. 2011. Does spatial population structure affect seed set in pollen-limited Thymus capitatus? Apidologie, 42: 67-77